fbpx
TT Online

Vi vil tilby et komplett digitalt treningssenter for deg, der du vil, når du vil!

Vårt mål er at det skal være enkelt å trene, selv for de som ikke ønsker, eller har mulighet til å dra på et treningssenter.

Bli med på vår hjemmetrening!


BRUKERVILKÅR

PERSONVERNVILKÅR
TT Online

Vi vil tilby et komplett digitalt treningssenter for deg, der du vil, når du vil!

Vårt mål er at det skal være enkelt å trene, selv for de som ikke ønsker, eller har mulighet til å dra på et treningssenter.

Bli med på vår hjemmetrening!


BRUKERVILKÅR

PERSONVERNVILKÅR

Trening ABC - Spesifisitet

Av: David

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Trening ABC – Spesifisitet

Spesifisitet er et av flere grunnleggende prinsipper, som må følges for å karakterisere en aktivitet for trening. Det er for mange det mest logiske prinsippet, men kan likevel falle bort dersom man ikke har fokus på rett sted. Prinsippet bygger på faktumet at vi blir bedre på det vi gjør.

Artikkelserien «Trening ABC» omhandler treningsprinsippene. Disse vil lære deg om hvordan du selv kan benytte deg av disse, både for å få fremgang på trening og andre områder.

Innledningsvis står det at vi blir bedre på det vi gjør. I treningssammenheng betyr dette at det vi trener på, blir vi bedre til å gjøre/presterer bedre i. Dette gjelder i de aller fleste tilfeller, men det finnes enkelte situasjoner hvor dette ikke er hele svaret. Spesifisitet kan også fungere som et tveegget sverd, dette skal vi også gå gjennom.

For å eksemplifisere det første avsnittet, tenk følgende:

Du ønsker å bli bedre til å løpe, så da tenker du at for å få opp kondisjonen og forberede deg på å løpe, starter du med å bruke en elipsemaskin/crosstrainer. Logisk kanskje? Begge to er stående kondisjonsaktiviteter, så begge kan i og for seg brukes for å få bedre kondisjon. Men blir vi egentlig bedre på å løpe av å gå på en elipsemaskin? Svaret er banalt nok nei. Vi blir bedre til å løpe av å gjøre samme aktivitet.

Et annet eksempel kan være, at du vil blir flink i øvelsen knebøy. Du er litt utrygg på bruk av frie vekter, så du tenker at beinpress-maskinen er en god start – begge bruker jo lårene? Dessverre har ikke et apparat mye overførbar effekt, på en øvelse med frie vekter. Det motsatte kan dog være tilfellet. Knebøy gjør deg flinkere til å gjøre knebøy. Knebøy gjør deg også flinkere til beinpress i dette tilfellet. Beinpress gjør deg flinkere til beinpress, men ikke knebøy.

 Hva hvis du ønsker å bli sterkere? Du føler deg ikke sterk nok i armene, til å gjøre hverdagsaktiviteter/fritidsaktiviteter som du må gjøre eller trives med. Du ønsker å bli sterkere spesifikt. Dersom du da ikke trener for å bli sterkere i armene, vil du heller ikke lykkes med å nå målet ditt om å bli sterkere her. Logisk?

I hvilke tilfeller kan dette prinsippet være misvisende?

Et eksempel ville være idrettsutøvere som ønsker å bli enda bedre, eller behøver å bli enda bedre på sin idrett. For en spydkaster vil det å kaste en manual eller en vektstang som er tyngre enn spydet, for å bli sterkere slik at kastene blir lengre, ikke være det mest optimale.

I mange idretter er selve aktiviteten, en aktivering av én eller flere opptrente egenskaper. Så de aller fleste må gjøre en supplerende aktivitet for å bli enda bedre på sin idrett, for eksempel kondisjonstrening eller styrketrening. Da vil fremgangsmetoden variere fra idrett til idrett, og fra person til person. Noen har sine styrker/svakheter, og må derfor trene opp disse med prioritet. Treningen i seg selv vil være spesifikk for målet til person, men kanskje ikke til de forskjellige bevegelsene som gjøres i idretten. 

Kan spesifisitet virke mot sin hensikt?

Dersom du har oversikt over de andre prinsippene som må sammentreffe for å trene, så vil det over tid oppstå noen fartsdumper på veien til målet. Dersom man har en spesifikk målsetning som innebærer at du må trene en ferdighet eller egenskap, vil det komme til å stagnere på et punkt. Da må vi endre metoden vår, eller verktøyene vi bruker for å komme videre. Ved å holde fast ved samme metode og samme verktøy for lenge, vil du til slutt melke ei død ku.

Periodisering blir da løsningen for mange. Spesifisitet kan også være en stor kamel å svelge for mange, da motivasjonen til å gjøre det samme over lengre tid kan svinne. Vi vet jo alle at den beste treningen er den som faktisk blir gjort. 

Et annet aspekt ved spesifisitet, er faktumet at hvis målet innebærer en eller annen form for økning innen enten styrke eller kondisjon, beveger man seg på et spekter som kalles styrke-utholdenhet-spekteret.

Dersom man jobber for å bli sterkere, jobber du deg samtidig lengre vekk fra den motsatte enden av spekteret – nemlig utholdenhet. Det motsatte gjelder også. Så ved å bli veldig flink på en egenskap, blir vi dårligere til det motsatte/ andre egenskaper. Så man blir bedre på det man gjør, ikke bedre på det vi ikke gjør. Samtidig skal det nevnes at du ikke vil bli best på noe, dersom du ikke beholder en grunnverdi innen andre egenskaper. Du blir ikke den sterkeste uten et snev av kondisjon. Heller ikke den mest utholdende uten spor av styrke. Så et tips er: ikke få tunnelsyn.

Kilder: 

Akademiet For Personlig Trening pensum 2020 – prinsipper for styrketrening

 

Menno Henselmans Bayesian Bodybuilding Course anno 2016