fbpx
TT Online

Vi vil tilby et komplett digitalt treningssenter for deg, der du vil, når du vil!

Vårt mål er at det skal være enkelt å trene, selv for de som ikke ønsker, eller har mulighet til å dra på et treningssenter.

Bli med på vår hjemmetrening!


BRUKERVILKÅR

PERSONVERNVILKÅR
TT Online

Vi vil tilby et komplett digitalt treningssenter for deg, der du vil, når du vil!

Vårt mål er at det skal være enkelt å trene, selv for de som ikke ønsker, eller har mulighet til å dra på et treningssenter.

Bli med på vår hjemmetrening!


BRUKERVILKÅR

PERSONVERNVILKÅR

Trening ABC - Periodisering

Av: David

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Trening ABC – Periodisering

Periodisering er et av flere prinsipper som må sammentreffe for at vi skal få resultater av treningen vi gjør over tid. Prinsippet går ut på at vi må endre metoder og fremgangsmåter underveis mot målene vi setter oss. Dersom vi ikke er kommet frem til endelig målsetning, eller har flere forskjellige målsetninger vi ønsker å nå

Gjennom en serie med artikler som omhandler disse prinsippene vil du som leser lære om hvordan du selv kan benytte deg av disse, både for å få fremgang på trening og andre områder.

På samme måte som at Norge har fire årstider eller perioder, burde treningen vi gjør ha perioder på lik linje. Trener du på den samme ferdigheten uten å endre programmet, vil du før eller siden stagnere og risikoen for at du har tilpasset deg til programmet er stor.

For å bli bedre på en ferdighet må den trenes, men hva med andre ferdigheter? Burde de også få litt mer fokus i en ny periode? Dersom du stagnerer før du når ditt mål, burde du ikke gjøre endringer for å skape tilpasninger som fører deg videre?

Det finnes flere måter å periodisere treningen på, vi skal gå gjennom to metoder som er vanlige: lineær og ikke-lineær.

lineaer

Lineær Periodisering

Denne metoden kalles også blokk-periodisering. Det betyr i prinsippet at du endrer alle valg av metoder eller protokoller i et program til fordel for en ny, slik at alt gjøres på lik linje. Et annet eksempel er at du endrer fra styrketrening til kondisjonstrening. Fullt fokus på en egenskap vil gi mest endring i denne. Mange foretrekker denne typen periodisering fordi den gir færre variabler å forholde seg til. En ulempe med denne typen periodisering, er at alt du ikke har med i perioden blir dårligere når det ikke trenes. Det gjør deg veldig god på den tingen du trener. Normalt byttes et slikt program etter 10-12 uker.

Eksempel på Lineær Periodisering

 

Ikke-Lineær Periodisering

Denne metoden bygger på at du kan ha flere protokoller og metoder i samme program, som byttes individuelt ettersom hvert enkelt element i programmet stagnerer eller når grensen sin. På denne måten går ikke noen egenskaper tapt, eller reverseres i noen stor grad. Du kan også bruke program med denne metoden i et betydelig lengre tidsrom, før du skifter det ut. Det krever større oversikt og planlegging enn lineær periodisering, men kan gi jevnere fremgang over lengre tidsrom. Normalt sett kan et slikt program vare i alt fra 3-6 måneder.

Eksempel på ikke-lineær periodisering

 

Når skal man gjøre endringer?

Mange lurer på når de skal gjøre en endring av valg i program, når de skal bytte til et helt annet eller om de i det hele tatt skal endre noe.

Når skal du endre valg i programmet ditt?

  • Når en øvelse ikke gir fremgang etter tre påfølgende økter.
  • Når en øvelse gir deg smerter ved din nåværende innsats.
  • Når du gruer deg så mye at du hopper over øvelser.
  • Når egenskapen du trener ikke gir 1% endring per måned.

 

Når skal du endre til et helt annet program?

  • Når du ikke lenger får en positiv endring i retningen av målsetningen din.
  • Når du er fornøyd med den endringen du har fått/nådd målet ditt.
  • Når du merker at andre egenskaper har mer akutt behov for endring.
  • Når du ikke har lyst til å gjøre treningen lenger.

Når skal du ikke endre noe i programmet ditt?

  • Før det har gått 10-12 uker.
  • Før du stagnerer i deler av programmet.
  • Før du har gått lei.
  • Før du har nådd målet ditt, med mindre du har stagnert.

 

Jo lengre du har trent, jo enklere vil det være å gjenkjenne disse situasjonene selv. Lytt til kroppen og ikke ha på skylapper. Fokus på mål er vel og bra, men ikke for enhver pris.

Kilder: 

Akademiet For Personlig Trening pensum 2020 – prinsipper for styrketrening

Akademiet For Personlig Trening pensum 2020 – Programdesign